Κώστας Τσιάρας: Κάναμε ένα σημαντικό βήμα. Τώρα πρέπει να κάνουμε ένα πραγματικό άλμα

Κώστας Τσιάρας: Κάναμε ένα σημαντικό βήμα. Τώρα πρέπει να κάνουμε ένα πραγματικό άλμα

Συνέντευξη του Κώστα Τσιάρα στην Άννα Καραβοκύρη για το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Σε λίγες ημέρες οι πολίτες θα προσέλθουν και πάλι στις κάλπες. Ποιο είναι το διακύβευμα της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης;

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου οι πολίτες, με εκκωφαντικό τρόπο, απέρριψαν όλα τα σενάρια για σχηματισμό κυβερνήσεων των ηττημένων και ζήτησαν μια καθαρή κυβερνητική λύση, με ορίζοντα τετραετίας. Στις επικείμενες εκλογές, οι πολίτες καλούνται να επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους στην Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να σχηματίσει μια ισχυρή, αυτοδύναμη  κυβέρνηση, που διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα. Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να κάνουμε τα επόμενα, τολμηρά βήματα, που έχει ανάγκη η πατρίδα μας, με σταθερότητα και ασφάλεια για τους πολίτες.

Η αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «ηγεμονία» Μητσοτάκη που ελλοχεύει κινδύνους για την Δημοκρατία της χώρας. Τι απαντάτε;

Προφανώς, η έκφραση των πολιτών, όπως αποτυπώθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου είναι εξόχως προβληματική για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον Αλέξη Τσίπρα, που αποδοκιμάστηκαν έντονα από τους ψηφοφόρους. Το ότι η επιλογή των πολιτών είναι προβληματική για τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν σημαίνει ότι, η λαϊκή έκφραση και η ψήφος των πολιτών συνιστούν πρόβλημα για τη Δημοκρατία μας. Τέτοιες αντιλήψεις είναι τουλάχιστον προσβλητικές και υποτιμητικές για τους πολίτες και δεν αντανακλούν ούτε την ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας, ούτε την ποιότητα της δημοκρατία μας.

Η κοινή γνώμη έχει προεξοφλήσει πως η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα και θα σχηματίσει κυβέρνηση. Θεωρείται πως αυτό μπορεί να λειτουργήσει αποσυσπειρωτικά για την παράταξη;

Την 21η Μαΐου κάναμε το πρώτο σημαντικό βήμα, ώστε να απενεργοποιήσουμε τη νάρκη της απλής αναλογικής που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες έδειξαν καθαρά πως επιθυμούν να κυβερνηθεί ο τόπος και από ποιον. Τίποτα όμως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης. Οι νέες κάλπες είναι άδειες και περιθώρια εφησυχασμού δεν υπάρχουν, καθώς η επόμενη Βουλή ενδέχεται να είναι εξακομματική ή και επτακομματική, ανεβάζοντας τον πήχη της αυτοδυναμίας.

Στις 25 Ιουνίου, επομένως, οι πολίτες πρέπει να επιβεβαιώσουν την καθαρή τους εντολή, ώστε να σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση, με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, προκειμένου να κάνουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο Κράτος και την εθνική οικονομία. Όπως ήδη σημείωσα, στις προηγούμενες εκλογές κάναμε ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα. Τώρα, πρέπει να κάνουμε ένα πραγματικό άλμα. Να γυρίσουμε οριστικά σελίδα και να ανοίξουμε ένα καινούργιο κεφάλαιο για τη χώρα, κάνοντας με ασφάλεια και σταθερότητα τα τολμηρά βήματα μπροστά.

Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει μετ’ επιτάσεως ισχυρή αυτοδυναμία. Πιστεύετε πως η χώρα έκλεισε οριστικά τον κύκλο των κυβερνήσεων συνεργασίας;

Έχουμε ξεκαθαρίσει πως εμείς δεν πιστεύουμε στις δυσκίνητες κυβερνήσεις συνεργασίας, που καταλήγουν τελικά να σε ατελείωτα παζάρια εξουσίας. Αντί μιας δήθεν «συνεργασίας» που σκοπό έχει τη νομή της εξουσίας, όπως το βιώσαμε την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, εμείς προτάσσουμε τις συγκλίσεις. Πιστεύουμε σε μια ειλικρινή προσπάθεια εύρεσης του κοινού τόπου συνεννόησης, που στηρίζεται στον ορθολογισμό και τον πραγματισμό, ώστε να βρεθούν βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Αυτή η συνεννόηση και η στράτευση στην πλευρά της κοινής λογικής δεν είναι ένα ρητορικό σχήμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει κάνει πράξη, εντάσσοντας στο κυβερνητικό του σχήμα πολιτικούς και προσωπικότητες που προέρχονται από διαφορετικούς ιδεολογικούς ή πολιτικούς χώρους, αλλά μπορούν να συνεισφέρουν με τις γνώσεις τους, την εμπειρία τους και τις ιδέες τους και να προσθέσουν τις δυνάμεις τους στην κοινή μας προσπάθεια.

Καθ όλη την διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης είχατε αναλάβει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ποια θεωρείται πως είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που πετύχατε; 

Την προηγούμενη περίοδο δρομολογήσαμε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, που αφορούν τη θεσμική θωράκιση και την απλοποίηση των δικαστικών διαδικασιών, ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί απονομής της Δικαιοσύνης, τη στελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών και τον εκσυγχρονισμό των κτηριακών υποδομών του δικαστικού μας συστήματος. Αυτές τις μεγάλες αλλαγές τις προσεγγίσαμε, όχι αποσπασματικά, αλλά ως ένα ενιαίο σύνολο παρεμβάσεων που συνιστούν αυτό που ονομάσαμε ως «μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης». Είναι, επομένως, δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιες από τις πρωτοβουλίες μας που αναλάβαμε, καθώς εκτιμώ πως ως ένα ενιαίο σύνολο μπορούν και πραγματικά αλλάζουν κάθε μέρα την αποτελεσματικότητα, την ποιότητα αλλά και την εικόνα της ελληνικής Δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών. Ωστόσο, θα μπορούσα να πω πως η ψηφιοποίηση του συστήματος, ήταν η πρωτοβουλία με το μεγαλύτερο κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο. Η ανάπτυξη νέων ηλεκτρονικών εργαλείων που τίθενται στην υπηρεσία των πολιτών και των επιχειρήσεων, βελτίωσαν ουσιαστικά την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, ενώ οι νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές έχουν διευκολύνει ουσιαστικά την καθημερινότητα των δικηγόρων στην δικαστηριακή πρακτική, αλλά και τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, καθώς τους απέμπλεξε σε μεγάλο βαθμό από τη γραφειοκρατία του δικαστικού συστήματος και τους επέτρεψε να αφιερωθούν  στο δικαιοδοτικό τους έργο.

Κατά την γνώμη σας ποια είναι επόμενη μεγάλη πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο επόμενος Υπουργός Δικαιοσύνης;

Τα προηγούμενα χρόνια υλοποιήσαμε μια σειρά μεγάλων αλλαγών και χαράξαμε έναν ρεαλιστικό χάρτη περαιτέρω μεταρρυθμίσεων που αλλάζουν συνολικά τον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής Δικαιοσύνης. Οι μεγαλύτερες από αυτές τις αλλαγές που έχουν ήδη νομοθετηθεί, βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης και έχουν ενταχθεί χρηματοδοτικά στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ώστε τα στάδια υλοποίησης τους να συνδέονται με συγκεκριμένα ορόσημα και η εκταμίευση των πόρων να επαφίεται στην υλοποίηση με  συγκεκριμένων έργων. Το πρόγραμμα αυτό είναι πολύ πυκνό και απαιτεί πλήρη προσήλωση στο χρονοδιάγραμμα, αλλά είναι πλήρως εφαρμόσιμο.

Κατά την διάρκεια της υπουργικής σας θητεία, ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή; 

Ο χώρος της Δικαιοσύνης είναι εξόχως ευαίσθητος και η πολιτική διαχείριση ενός θεσμικού χαρτοφυλακίου ήταν μια καθημερινή άσκηση. Μια διαρκής πρόκληση, καθώς όλες οι αλλαγές στο δικαστικό σύστημα πρέπει να σέβονται την αρχή της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων, ώστε τελικά να περιορίζονται τα περιθώρια ανάληψης πρωτοβουλιών για μερικά ζητήματα, με τα οποία βρεθήκαμε αντιμέτωποι, όπως η έλλειψη αιθουσών για τη διεξαγωγή μεγάλων δικών, που προκάλεσαν την δικαιολογημένη οργή των θυμάτων.

Είστε έμπειρος κοινοβουλευτικός. Πιστεύεται πως είναι θετικό για την κοινοβουλευτική τάξη να μην υπάρχει ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση; 

Η ισχύς της αντιπολίτευσης δεν κρίνεται αριθμητικά, από την κοινοβουλευτική της δύναμη. Κρίνεται από την ποιότητα του  πολιτικού της λόγου. Κρίνεται από την αξιοπιστία της και από την εναλλατκική πρόταση που διατυπώνει προς τον ελληνικό λαό. Επομένως, το διακύβευμα που θέτουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου για την ανάγκη ισχυρής αντιπολίτευσης είναι ένα ψευτοδίλλημμα. Ένα κάλπικο δίλημμα που επιχειρεί να αποκρύψει από τους πολίτες την απουσία ρεαλιστικής πρότασης της αντιπολίτευσης για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε εποικοδομητική αντιπολίτευση τα προηγούμενα χρόνια;

Δυστυχώς, όχι. Σε όλες τις μεγάλες προκλήσεις η αντιπολίτευση ήταν απούσα. Κατώτερη των περιστάσεων. Σας θυμίζω τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην μεγάλη εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την άρνησή του να ψηφίσει τις μεγάλες συμφωνίες για την αμυντική θωράκιση της χώρας, την απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από την Βουλή, με την οποία διέρρηξε το μεγάλο δημοκρατικό μέτωπο που επιχειρήσαμε να οικοδομήσουμε για τη θωράκιση του πολιτεύματος από την ακροδεξιά. Απόντες και κατώτεροι των περιστάσεων.

Εκλέγεστε ανελλιπώς στην Καρδίτσα από το 2004 κι έχετε ζήσει πολλές εκλογικές αναμετρήσεις. Ποια ήταν  η πιο δύσκολη εκλογική αναμέτρηση για εσάς; 

Κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και όλες οι εκλογές, ακόμα και εκείνες στις οποίες που καταφέραμε να καταγράψουμε σημαντικές εκλογικές νίκες, είχαμε να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικές δυσκολίες. Εκτιμώ, όμως, πως η εκλογική αναμέτρηση του Ιουλίου του 2019 ήταν η πιο δύσκολη μάχη. Πρωτίστως, γιατί σε αυτές τις εκλογές, ο αγώνας κατά του λαϊκισμού ήταν διμέτωπος, με μια λαϊκίστικη κυβέρνηση από τη μία και έναν ακροδεξιό λαϊκισμό από την άλλη.

Τι κλίμα εισπράττετε από τους συντοπίτες σας στην Καρδίτσα; Πιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν;

Όπως γνωρίζετε, ο τόπος μου υπέστη μια τεράστια καταστροφή στις δημόσιες υποδομές και στις ιδιωτικές περιουσίες των αγροτών και των επιχειρηματιών και των νοικοκυριών από το πέρασμα του Ιανού, τον Σεπτέμβριο του 2020. Παρά τις δυσκολίες, καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι. Και μπορέσαμε να κλείσουμε τις μεγάλες πληγές που άνοιξαν στην Καρδίτσα. Όμως, οι μεγάλες καταστροφές του 2020 καθυστέρησαν, πραγματικά, το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα που δικαιούται ο νομός μας. Αυτό είναι που επιζητούν περισσότερο σήμερα οι πολίτες. Να κάνουμε με ασφάλεια τα επόμενα τολμηρά βήματα που χρειάζεται ο νομός μας, ώστε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη στον τόπο μας. Με νέα έργα υποδομής, που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Και, βεβαίως, νέες ευκαιρίες. Περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για όλες και για όλους.

Κοινοποίηση άρθρου με:
Προηγούμενο Άρθρο Κ. Τσιάρας: Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα κρίνουν αν η χώρα μας συνεχίσει να βαδίζει σταθερά μπροστά

Προσωπική Ιστοσελίδα Κώστα Τσιάρα, Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου ΝΔ, Βουλευτή Καρδίτσας

Πλοήγηση

Επικοινωνία

Λ.Κηφισίας 38,  11526 Αθήνα
Νικηταρά 62, 43100 Καρδίτσα

ΔΕ – ΠΑ: 8:00 πμ – 6:00 μμ

All rights reserved - Kostas Tsiaras © 2023