Κώστας Τσιάρας: Ζητάμε από τους πολίτες ξεκάθαρη εντολή για το πως θα κυβερνηθεί η χώρα και από ποιον

Κώστας Τσιάρας: Ζητάμε από τους πολίτες ξεκάθαρη εντολή για το πως θα κυβερνηθεί η χώρα και από ποιον

Συνέντευξη του Κώστα Τσιάρα στην Απογευματινή της Κυριακής

Μια εβδομάδα πριν την κρίσιμη Κυριακή των εκλογών, ποιο είναι το αφήγημα της κυβέρνησης;

Λίγες μέρες πριν από την κάλπη της 21ης Μαΐου, το δίλημμα είναι πλέον ξεκάθαρο: Θα συνεχίσουμε το δρόμο της σταθερότητας που οδηγεί στη βελτίωση της ευημερίας των πολιτών, ή θα αφήσουμε τη χώρα να διολισθήσει πίσω στην εποχή της αβεβαιότητας, θέτοντας σε κίνδυνο όσα κερδίσαμε τα προηγούμενα χρόνια και όσα ακόμα μπορούμε να πετύχουμε την επόμενη τετραετία; Οι πολίτες θα επιλέξουν αν θα πάμε μπροστά, σε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας, ή αν αυτό το μέλλον θα είναι αβέβαιο, έρμαιο συγκυριακών συνεργασιών που μόνο στόχο έχουν τη νομή της εξουσίας. Σε αυτό το δίλημμα, οι πολίτες έχουν να επιλέξουν μεταξύ μιας πρότασης σταθερής κυβέρνησης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τη μία και από την άλλη μια πρόταση ακυβερνησίας. Έχουν να επιλέξουν μεταξύ ενός ολοκληρωμένου προγράμματος, με πλήρως κοστολογημένες πολιτικές για μια Ελλάδα πιο ισχυρή, πιο παραγωγική και πιο δίκαιη από τη Νέα Δημοκρατία, και από την άλλη ένα θολό πρόγραμμα, απροσδιόριστου κόστους, για να εφαρμοστεί από μια απροσδιόριστη συμμαχία της αντιπολίτευσης.

Είστε ικανοποιημένος από το μεταρρυθμιστικό έργο; Τι έχετε να πείτε στους απογοητευμένους ψηφοφόρους της ΝΔ;

Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλά. Το ελληνικό Κράτος έγινε ψηφιακό, πιο φιλικό για τον πολίτη, οι θεσμοί μας θωρακίστηκαν και η υγεία ενισχύθηκε. Η εθνική μας οικονομία, όχι μόνο άντεξε τις αναταράξεις της πανδημίας, των φυσικών καταστροφών και της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, αλλά καταφέραμε να ενισχύσουμε τους πολίτες που επλήγησαν, επιτυγχάνοντας παράλληλα διατηρήσιμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και αυξάνοντας την απασχόληση. Το εθνικό σύστημα παιδείας εκσυγχρονίστηκε, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα, η διεθνής εικόνα της χώρας ενισχύθηκε, όπως και η αμυντική και αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και θωρακίστηκαν τα εθνικά μας σύνορα. Παρά τις αντιξοότητες, που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, αυτή η κυβέρνηση υλοποίησε όσα υποσχέθηκε στους πολίτες το 2019. Βεβαίως, δεν αντιμετωπίστηκαν όλα τα προβλήματα, ούτε διορθώθηκαν όλες οι στρεβλώσεις. Όμως, σήμερα, με περισσότερη εμπειρία, με περισσότερη γνώση και επίγνωση για τις αγκυλώσεις που θα βρούμε μπροστά μας, με σχέδιο για την επόμενη μέρα καλούμαστε να κάνουμε τα επόμενα βήματα, τολμηρά αλλά σταθερά, για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των ελλήνων πολιτών.

Πιστεύετε πως η μερίδα των ψηφοφόρων που βρίσκεται στο ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, έχει πεισθεί να σας εμπιστευθεί για ακόμα μια θητεία;

Εκτιμώ πως τις προηγούμενες εβδομάδες που παρουσιάσαμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία καταφέραμε να αναδείξουμε την κρισιμότητα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης για το μέλλον του τόπου και των πολιτών. Η τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές, βεβαίως, είναι ο πιο πυκνός πολιτικός χρόνος της προεκλογικής περιόδου. Αυτή την εβδομάδα θα δώσουμε τη μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή, για να πείσουμε κάθε πολίτη που στέκεται με σκεπτικισμό απέναντι στις προτάσεις μας, παραθέτοντας το σχέδιο μας και τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιήσουμε όσα υποσχόμαστε στους πολίτες.

Τελικά αν στις 21 Μάιου δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία που ζητάτε από τον κόσμο, ποια πιθανά σενάρια συνεργασίας βλέπετε;

Αυτό που ζητάμε από τους πολίτες στην επικείμενη κάλπη είναι να δώσουν στη Νέα Δημοκρατία το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό, που θα αποκλείει οποιοδήποτε σενάριο για κυβέρνηση των ηττημένων ή κυβέρνηση ανοχής. Ζητάμε ένα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα, ώστε να μη μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν η εντολή του ελληνικού λαού για τον τρόπο με τον οποίο θα κυβερνηθεί η χώρα και από ποιον. Αυτό ακριβώς εκτιμώ πως θα συμβεί την 21η Μαΐου. Οι πολίτες θα δημιουργήσουν τους όρους, ώστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συγκροτήσει μια κυβέρνηση από ένα κόμμα, αλλά όχι από ένα μόνο χρώμα.

Κρίνετε επαρκή την θεσμική θωράκιση που έχετε νομοθετήσει ώστε στις 2ες εκλογές του Ιουλίου ο Ηλ. Κασιδιάρης να μην κατέλθει ως υποψήφιος;

Παρά την κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση και παρά την άρνηση της  αξιωματικής αντιπολίτευσης να στοιχηθεί στο δημοκρατικό μέτωπο κατά της ακροδεξιάς, η απόφαση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου απέδειξε ότι οι θεσμικές μας πρωτοβουλίες για τη θωράκιση της Δημοκρατίας ήταν στη σωστή κατεύθυνση. Αποκλείστηκαν, έτσι, όλες οι οδοί που θα μπορούσαν να ξαναφέρουν μια εγκληματική οργάνωση στη Βουλή. Τόσο νομικά μέσα από τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τον αποκλεισμό του Ηλία Κασιδιάρη, όσο και πολιτικά, καθώς όπως δείχνουν οι μετρήσεις, στο δρόμο προς τις εθνικές κάλπες, οι πολίτες απομακρύνονται από δήθεν αντισυστημικές επιλογές και αναλαμβάνουν με ωριμότητα την ευθύνη να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και τη σταθερότητα στον τόπο.

Τέσσερα χρόνια στο Υπ. Δικαιοσύνης θεωρείτε ότι στην Ελλάδα η δικαιοσύνη αποδίδεται ταχύτερα;

Δεν είναι θέμα προσωπικής εκτίμησης, είναι ζήτημα αριθμών. Και οι αριθμοί αυτό ακριβώς δείχνουν. Ό,τι σταδιακά οι μεταρρυθμίσεις που προωθήσαμε στο δικαστικό μας σύστημα αποδίδουν και οι ρυθμοί έκδοσης αποφάσεων επιταχύνονται. Αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι τυχαίο, ούτε προέκυψε ως φυσικό φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα των σημαντικών παρεμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό των Κωδίκων της τελευταίας τετραετίας, των νέων ψηφιακών και θεσμικών εργαλείων για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, που θέσπισε αυτή κυβέρνηση, είναι αποτέλεσμα της καλύτερης απόδοσης των δικαστικών λειτουργών και των δικαστικών υπαλλήλων οι οποίοι, οπλισμένοι με νέες δεξιότητες από ένα νέο σύστημα εκπαίδευσης και μέσα από ένα αποτελεσματικό σύστημα αξιολόγησης και ελέγχου, επικεντρώνονται στο δικαιοδοτικό έργο τους.

Αυτό βεβαίως δεν είναι το τέλος της διαδρομής των μεγάλων μεταρρυθμίσεων για το δικαστικό μας σύστημα. Έχουμε σχεδιάσει και έχουν ήδη δρομολογηθεί ακόμα βαθύτερες τομές στο δικαστικό μας σύστημα, ώστε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην έκδοση αποφάσεων και το εθνικό σύστημα να καταστεί εφάμιλλο των πιο προηγμένων δικαστικών συστημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δικαστική εξουσία είναι ανεπηρέαστη από την νομοθετική εξουσία;

Σαφώς. Καμία επιρροή και καμία εξάρτηση. Τουλάχιστον επί της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δεν υπήρξε ούτε μια αφορμή, ούτε επιτρέψαμε να διατυπωθεί οποιαδήποτε αιχμή ή υπονοούμενο για τις σχέσεις της εκτελεστικής με τη δικαστική εξουσία. Μπορώ να σας πω μάλιστα μια σειρά θεσμικών πρωτοβουλιών που αναλάβαμε για τη θεσμική θωράκιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης μέσα από τον εκσυγχρονισμό του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών για τη σαφή οριοθέτηση των επιλογών της εκάστοτε κυβέρνησης για την ηγεσία της δικαιοσύνης ώστε ποτέ ξανά η ελληνική δικαιοσύνη να μην βρεθεί σε μια διελκυστίνδα αντίστοιχη της περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ, που έπληξε την αξιοπιστία της. Μάλιστα, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που ήδη έχει προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμώ ότι η ΝΔ θα αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες για ακόμα μεγαλύτερη θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δικαιοσύνης αποτελεί όραμα μακρινό ή πραγματικότητα;

Το υπονόησα νωρίτερα, αλλά είναι κρίσιμη η ερώτησή σας για να το καταστήσω σαφέστερο. Κυρία Κοντογεώργη, στην ελληνική Δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια συντελείται μια πραγματική ψηφιακή επανάσταση. Έχουμε εκπονήσει και εφαρμόζουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την πλήρη μετάβαση του δικαστικού μας συστήματος στην ψηφιακή εποχή, που περιλαμβάνει πρόσθετες δυνατότητες για όλους τους παράγοντες της δίκης, όπως η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και η ψηφιακή έκδοση των αποφάσεων, η απομαγνητοφώνηση των πρακτικών της ποινικής δίκης, η ηλεκτρονική ροή της μήνυσης, τα ψηφιακά πινάκια, η ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών και η απομακρυσμένη κατάθεση μαρτύρων, που ήδη υλοποιείται για περισσότερα από 150 δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα. Όλα αυτά είναι νέα, αξιόπιστα εργαλεία που βασίζονται στις νέες τεχνολογίες και εντάσσονται δυναμικά στο δικαστικό μας σύστημα από το 2019, ενώ έχουμε ήδη σχεδιάσει νέες εφαρμογές οι οποίες θα τεθούν σύντομα σε παραγωγική λειτουργία. Με λίγα λόγια, για να απαντήσω στο ερώτημα σας αν είναι μακρινό το όραμα της ψηφιακής δικαιοσύνης, σας διαβεβαιώνω πως η Ψηφιακή Δικαιοσύνη είναι ήδη εδώ, είναι μια πραγματικότητα.

Είστε εκ νέου υποψήφιος στην Καρδίτσα. Γιατί να σας επιλέξουν οι πολίτες;

Με τους συμπολίτες μου στην Καρδίτσα έχουμε σφυρηλατήσει εδώ και πολλά χρόνια σχέσεις εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας. Αυτές τις βαθιά ριζωμένες σχέσεις το 2019 μετατρέψαμε σε δημιουργική δύναμη δίνοντας ξανά δυνατή, ισχυρή φωνή στον τόπο μας.

Μέσα σε ένα ομολογουμένως δύσκολο περιβάλλον με πρωτόγνωρες κρίσεις που έπληξαν την πατρίδα μας, δώσαμε πολλούς αγώνες και τα καταφέραμε ώστε η Καρδίτσα, το σημείο αναφοράς μου, να διεκδικήσει το δικό της σημαντικό ρόλο στην Κεντρική Διοίκηση.

Υλοποιήσαμε σημαντικά έργα για τους πολίτες και τον τόπο μας, όπως το νέο Αστυνομικό Μέγαρο, τα αντιπλημμυρικά και αρδευτικά έργα για την προστασία και την ενίσχυση της αγροτικής μας παραγωγής, τα έργα υποδομής στην Καρδίτσα, τους Σοφάδες και τη Λίμνη Πλαστήρα, τη γέφυρα, τον Περιφερειακό δρόμο και το Κέντρο Υγείας στο Μουζάκι που επλήγησαν από τον Ιανό. Παράλληλα, ο προγραμματισμός νέων έργων οδοποιίας στην Αργιθέα και τον Παλαμά, έχει ήδη δρομολογηθεί και έχουν δεσμευθεί οι αντίστοιχοι πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, καθώς και ιδιωτικά κεφάλαια μέσω της Σύμπραξης του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα.

Αποδείξαμε ότι, ενωμένοι, μπορούμε. Και θα το ξανακάνουμε. Διότι, μπροστά μας, υπάρχουν και άλλες προκλήσεις. Για το λόγο αυτό ζητώ από τους συμπολίτες μου να ενώσουμε και πάλι τις δυνάμεις μας την 21η Μαΐου 2023 για να πετύχουμε ακόμα περισσότερα γα τον τόπο μας. Για μια Καρδίτσα πιο παραγωγική, πιο σύγχρονη, πιο δυναμική με νέα έργα πνοής που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Κοινοποίηση άρθρου με:
Προηγούμενο Άρθρο Κώστας Τσιάρας: Διεκδικούμε τη θετική ψήφο στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Προσωπική Ιστοσελίδα Κώστα Τσιάρα, Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου ΝΔ, Βουλευτή Καρδίτσας

Πλοήγηση

Επικοινωνία

Λ.Κηφισίας 38,  11526 Αθήνα
Νικηταρά 62, 43100 Καρδίτσα

ΔΕ – ΠΑ: 8:00 πμ – 6:00 μμ

All rights reserved - Kostas Tsiaras © 2023