Να κρατήσουμε τους νέους στον τόπο τους

Να κρατήσουμε τους νέους στον τόπο τους

Η θεομηνία του Ιανού που έπληξε το Ν. Καρδίτσας το Σεπτέμβριο του 2020, άνοιξε βαθιές πληγές. Οι καταστροφές στις υποδομές, στις περιουσίες των συμπολιτών μας, στις αγροτικές καλλιέργειες, στις ιδιωτικές περιουσίες, στα σπίτια και τις επιχειρήσεις, υπήρξαν ανυπολόγιστες.
Η Πολιτεία επιχείρησε από την πρώτη στιγμή να κλείσει τις πληγές, λαμβάνοντας γενναίες αποφάσεις επιχορήγησης των δήμων για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, αποζημίωσης των πολιτών, χορήγησης άμεσων επιδοτήσεων, καθώς και αναστολής των φορολογικών τους υποχρεώσεων, προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους, μετά τη μεγάλη καταστροφή.
Χιλιάδες πληγέντες έλαβαν εύκολα και γρήγορα τα προβλεπόμενα ποσά για την αντιμετώπιση των πρώτων τους αναγκών.
Ο ΕΛΓΑ προέβη άμεσα στις αναγκαίες εκτιμήσεις των καταστροφών στις καλλιέργειες, ώστε να μπορούν οι αγρότες να λάβουν άμεσα τις αποζημιώσεις τους και να δρομολογήσουν τις εργασίες τους για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.
Στους δήμους αποδόθηκαν εξ αρχής μεγάλα ποσά για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, που ρήμαξε ο Ιανός.
Και καταφέραμε να σαρώσουμε πολλά από τα γραφειοκρατικά εμπόδια που ενδημούν στο ελληνικό δημόσιο, για τις αποζημιώσεις των πληγέντων.
Παράλληλα, δίπλα στο πρόγραμμα των αποζημιώσεων, η Πολιτεία πρόσθεσε ένα μεγάλο αναπτυξιακό πακέτο 140 εκατ. ευρώ για τα αναγκαία έργα υποδομής, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για ολόκληρο τον νομό Καρδίτσας, καθώς αποκαθιστούν τις κατεστραμμένες υποδομές και κινητοποιούν πόρους προς την τοπική οικονομία και τις επιχειρήσεις.
Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών έχουμε εντάξει δεκάδες έργα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για τη δημιουργία αξιόπιστων υποδομών στους δήμους του νομού μας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που περιλαμβάνει αντιπλημμυρικά έργα και υποδομές στο υδροδοτικό δίκτυο.
Ήδη στο Ν. Καρδίτσας εκτελούνται σημαντικά έργα υποδομής, που ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ. Έργα που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής μας.
Η έλευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Καρδίτσα, για τέταρτη φορά, τρίτη από τη θεομηνία του ΙΑΝΟΥ, σηματοδοτεί το προσωπικό ενδιαφέρον της κυβέρνησής μας, για τον τόπο μας. Αποδεικνύει ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν, είναι και παραμένει δίπλα σε κάθε πολίτη του Νομού Καρδίτσας.
Αυτή τη φορά, στην ορεινή Αργιθέα και το Ανθηρό, για να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες της ορεινής Ελλάδας και να εξαγγείλει σημαντικά έργα υποδομής, που θα αναζωογονήσουν την ευρύτερη περιοχή. Για να κρατήσουμε τα μικρά, ορεινά χωριά ζωντανά και τους νέους ανθρώπους στον τόπο που γεννήθηκαν.
Το «Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων» που εξαγγέλλει σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα. Είναι όμως παράλληλα μια ρεαλιστική προσέγγιση στήριξης των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η περιοχή μας με στοχευμένες δράσεις: Την ανάπτυξη ενός σύγχρονου οδικού δικτύου που αυξάνει τη προσβασιμότητα και τη διασύνδεση της περιοχής των Αγράφων με τους κεντρικούς άξονες του Νομού Καρδίτσας και της Ευρυτανίας και την υποστήριξη των δημοτικών υποδομών των Αγραφιώτικων χωριών, που καθιστούν ξανά βιώσιμα δεκάδες ορεινά χωριά.
Δημιουργούνται, έτσι όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων στην περιοχή, αλλά και την προσέλκυση ιδιωτικών πόρων που θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, αλλά και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και ειδικότερα στον αγροτουρισμό, το χειμερινό και θρησκευτικό τουρισμό, στο οποίο η περιοχή των Αγράφων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τις επόμενες δεκαετίες.

Κοινοποίηση άρθρου με:
Προηγούμενο Άρθρο Άρθρο του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Προσωπική Ιστοσελίδα Κώστα Τσιάρα, Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου ΝΔ, Βουλευτή Καρδίτσας

Πλοήγηση

Επικοινωνία

Λ.Κηφισίας 38,  11526 Αθήνα
Νικηταρά 62, 43100 Καρδίτσα

ΔΕ – ΠΑ: 8:00 πμ – 6:00 μμ

All rights reserved - Kostas Tsiaras © 2023