Οι επαφές των Ελλήνων με τους Ισραηλίτες ανάγονται στα αρχαία χρόνια. Οι λαοί μας συμβίωσαν σε όλα τα μεγάλα κέντρα της Βυζαντινής και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και συνεπώς η σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ θα έπρεπε να θεωρείται κάτι αυτονόητο. Ωστόσο έπρεπε να γίνει η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στα κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν στην ΑΟΖ του Ισραήλ αλλά και της Αφροδίτης στην ΑΟΖ της Κύπρου, προκειμένου οι χώρες μας να αναπτύξουν ένα κοινό άξονα που θα βασίζεται στο αμυντικό βάθος και θα τροφοδοτεί με ασφάλεια την ενεργειακά διψασμένη Ευρώπη.
Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις μας με το Ισραήλ αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς και επεκτείνονται σε ολοένα και περισσότερους τομείς.Παρόλα αυτά στη σφαίρα της δημόσιας ζωής υπάρχει η συνηθισμένη βιασύνη και ο ενθουσιασμός που προκαλεί η είδηση για τα νέα ενεργειακά αποθέματα και τα έργα που θα συνδεθούν με την εκμετάλλευσή τους. Η δική μας αντίληψη είναι ότι αυτή η ευφορία που έχει δημιουργηθεί πρέπει να χρησιμοποιηθεί για πολλούς άλλους τομείς συνεργασίας πριν την ενέργεια όπως είναι ο τουρισμός, οι νεοφυείς επιχειρήσεις και η μεγάλη τεχνογνωσία του Ισραήλ σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς.
Δικαίως το Ισραήλ αποκαλείται «startup nation», καθώς από το 1948 έχει αναπτύξει με πολύ μεγάλη ταχύτητα και μεθοδικότητα διεθνώς εμπορεύσιμες υπηρεσίες και τομείς, από τον τουρισμό μέχρι την υδροπονία και από τις τεχνολογικές startups μέχρι την αιολική ενέργεια. Για να αναπτύξει αυτούς τους τομείς το Ισραήλ στράφηκε στην τεχνογνωσία άλλων χωρών με παρόμοια χαρακτηριστικά όπως η Σιγκαπούρη ή η Ελβετία. Αν παρατηρήσει προσεκτικά κανείς το μοντέλο ανάπτυξης του Ισραήλ θα διαπιστώσει ότι αφετηριακά έχει συναρπαστικές ομοιότητες με την Ελλάδα αφού είναι ένα μικρό κράτος με περιορισμένη εγχώρια κατανάλωση και σε μια ασταθή γεωπολιτικά περιοχή. Ωστόσο σε αντίθεση με την Ελλάδα οι Ισραηλινοί στράφηκαν αμέσως στις μεγάλες διεθνείς αγορές και πέτυχαν αξιοποιώντας τα μεγάλα τους πλεονεκτήματα όπως το υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό και το μεγάλο πολιτισμικό απόθεμα. Σε μια περίοδο που η Ελλάδα αφήνει πίσω της την οικονομική κρίση μπορεί να πάρει σπουδαία μαθήματα από την ισραηλινή εμπειρία και να λειτουργήσει το ίδιο αποδοτικά. Παράλληλα, οι καλές επιχειρηματικές σχέσεις του Ισραήλ με την Κίνα μπορούν να οδηγήσουν σε νέες συμμαχίες και εμπορικές συμφωνίες που θα θέσουν τη χώρα μας στο επίκεντρο της καινοτομίας και θα προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας.
Ακόμα, μέσα από συνέργειες επιχειρούμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με το Ισραήλ σε δύο πολύ κρίσιμους τομείς – τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Οι Ισραηλινοί αγαπούν την Ελλάδα και θέλουν να την επισκέπτονται. Για να γίνει αυτό όμως συστηματικά, χρειάζεται σχέδιο και μελέτη. Ένα από τα προβλήματα που θέλουμε να λύσουμε είναι η παροχή των διατροφικών προϊόντων που πρέπει να υποστούν την επεξεργασία που επιβάλλει ο Μωσαϊκός Νόμος (kosher) και που στατιστικά τηρεί ένας στους δύο Εβραίους ανεξαρτήτως του αν θρησκεύεται. Έτσι, σχεδιάζουμε τη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού εργαλείου για ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων προκειμένου να εντάξουν τα εν λόγω προϊόντα στην γραμμή παραγωγής τους. Μια τέτοια εξέλιξη θα αυξήσει εκθετικά τον αριθμό Ισραηλινών αλλά και εν γένει Εβραίων τουριστών στη χώρα μας, ενώ με την κατάλληλη τεχνογνωσία μπορεί να γίνουν ανάλογες κινήσεις για τα halal προϊόντα που καταναλώνουν οι Μουσουλμάνοι επισκέπτες. Τέλος, ιδιαίτερη σημασία έχει για εμάς, η ανάδειξη των χώρων όπου έδρασαν και δρουν οι εβραϊκές κοινότητες στη χώρα μας. Η πλούσια Σεφαρδίτικη παράδοση της Θεσσαλονίκης αλλά και τα κέντρα Ρωμανιωτών Εβραίων σε Ιωάννινα, Χανιά, Αθήνα πρέπει να αναδειχθούν τόσο για λόγους ιστορικής όσο και συμβολικής αποκατάστασης.
Προσωπική Ιστοσελίδα Κώστα Τσιάρα, Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βουλευτή Καρδίτσας
Λ.Κηφισίας 38, 11526 Αθήνα
Νικηταρά 62, 43100 Καρδίτσα
ΔΕ – ΠΑ: 8:00 πμ – 6:00 μμ